top of page

LOVAGLÁS

szakosztály

LOVAGLÁS.jpg

Szakosztályvezető

Kontli László

kontlilaszlo@gmail.com

06 30 569 6730

Edző
Szekendy Katalin

szekendy.kati@gmail.com

06 20 586 7917

Szakág: díjlovaglás, 1979-tól a SMAFC Lovas szakosztály versenyzője. Sikeresen versenyzett mind díjugratásban, mind díjlovaglásban. I. szintű díjlovas edző, többszörös Győr-Moson-Sopron megyei bajnok,
2019-től A-L szintű díjlovas bíró.

A SMAFC lovas szakosztály működését 1977-ben kezdte meg a nagycenki Széchenyi-kastély keleti szárnyában az egykori méntelepen. A méntelep megalakulásakor már meg volt az igény a Soproni Egyetemmel történő
kapcsolatfelvételre. A lovakat, lovas felszereléseket, lovaspályák használatának lehetőségét, szakképzett edzők munkáját a méntelep biztosította.


Eredetileg az erdészhallgatók lovasképzéséhez a SMAFC önálló lovas szakosztályt alapított. 1977 őszén megkezdődött a hallgatók toborzása és a lovasoktatás. A lovas szakosztály tagjai három részből tevődtek össze, egyrészt a méntelep dolgozóiból, másrészt az egyetemi hallgatókból, harmadrészt a környék lakosságából.
 

A méntelep megszűnése után az üzemeltetést 2013-ban átvette az akkori Nyugat-magyarországi Egyetem (Soproni Egyetem). Az egykori méntelep lovai megmaradtak, amelyek a ménvizsgát nem teljesítették sikeresen, de lovas oktatásra megfelelőek voltak, így folytatódott tovább a lovas oktatás Varga József vezetésével.


2018-tól az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. átvette a kastély keleti szárnyának az üzemeltetését, ezután a legtöbb ló áthelyezésre vagy eladásra került, így a lovas oktatás gyakorlatilag ebben a formában megszűnt. Ezt követően a SMAFC Lovas szakosztály megmaradt tagjai saját lovaikon, egyéni szervezésben folytatták tovább a versenyzést és a versenyekre való felkészülést.


Korábban a SMAFC Lovas szakosztály nemzetközi díjlovagló bajnokságot is szervezett 1993-ban, valamint MEDOSZ-kupát, amely főiskolai országos díjlovagló és díjugrató bajnokság volt. A Lovas szakosztály 2014-től minden évben megszervezi a Győr-Moson-Sopron megyei bajnokság fordulóját Nagycenken. Ezenkívül több gyerek ügyességi és ugró versenyt is szervezett az évek során, valamint edzőtáborok szervezésében is aktívan szerepet vállal.

Eredmények:

1988-1993-ig: Sebestyén József mind magyarországi, mind nemzetközi szinten ért el sikereket a díjlovagló válogatott keret-tagjaként, többek között:
 

1988. évi díjlovagló Magyar Bajnokság III. hely
1989. évi díjlovagló Magyar Bajnokság IV. hely
1990. évi díjlovagló Magyar Bajnokság IV. hely
1991. évi díjlovagló Magyar Bajnokság I. hely
1992. évi díjlovagló Magyar Bajnokság II. hely
1992. évi díjlovagló Magyar Bajnokság III. hely


1986-88. között Varga József szerepelt eredményesen hazai, országos és nemzetközi szinten, mint a magyar válogatott keret tagja. A nyugat-magyarországi terület 1994. évi bajnoka Ugrin Boglárka, II. helyezett
Fejes Péter. Military szakágban Ifj. Fülöp Sándor Hűtlen nevű lovával I. helyezett lett az országos bajnokságban. 1996-ban díjugratásban Budavári Anikó Zemplénnel junior területi bajnok lett, Bouczók Gábor Fantommal ifjúsági területi bajnok lett. 2006-ban a Győr-Moson-Sopron megyei bajnokság legeredményesebb kezdő
díjlovasa Töreki Tibor lett. 2007-ben a Győr-Moson-Sopron megyei bajnokság legeredményesebb kezdő
díjlovasa kategóriában Nagy Mihályné I.helyezést és Decsi Péter II. helyezést ért el, valamint ezzel a SMAFC Lovas szakosztály a megye III. legeredményesebb díjlovagló klubja lett.


2008-ban a Győr-Moson-Sopron megyei bajnokság ifjúsági kategóriában Szepesi Vivien II. helyen végzett és Horváth Angéla III. helyezett lett, valamint Szepesi Vivien a megyei bajnokság legeredményesebb kezdő díjlovasa kategóriában I. helyezést ért el.


2009-ben a Győr-Moson-Sopron megyei bajnokság ifjúsági kategóriában Szepesi Vivien II. helyen végzett, valamint Horváth Erzsébet a megye legeredményesebb kezdő díjlovasa kategóriában III. helyezett lett.

2013-ban Halasi Csilla Czifra (e. Sóhaj) nevű lova lett a Győr-Moson-Sopron megyei Díjlovagló bajnokság legeredményesebb kezdő díjlova, és Szekendy Katalin lett a felnőtt kategória I. helyezettje. 2015-ben díjlovaglásban Halasi Csilla sikeresen képviselte a SMAFC Lovas szakosztályát, aki elnyerte a Győr-Moson-Sopron megyei Díjlovagló bajnokság több díját is, mint 2015 év megyei Díjlovagló Bajnoka, 2015 év Megyei
Bajnokság legeredményesebb díjlovasa, valamint lova Czifra (e. Sóhaj) ezzel elnyerte a megyei bajnokság legeredményesebb díjlova címet. A SMAFC Lovas Szakosztály ezzel a megyei bajnokság III. legeredményesebb klubja lett. 2020-ban Fekete György díjugratásban Kahuna nevű lovával 110-120cm-es magasságon országos szinten remek eredményeket ért el.

 

2021-ben a Győr-Moson-Sopron megyei díjlovagló bajnokságban Molnár Mercedesz Annamária III.-IV licensz felnőtt kategóriában I. helyezést ért el, valamint Dr. Palágyi Júlia II. helyen végzett. A SMAFC Lovas szakosztálya ezzel a megyei bajnokság II. legeredményesebb klubja lett. Ebben az évben a SMAFC Lovas szakosztálya az északnyugat-magyarországi regionális díjlovagló bajnokság legeredményesebb klubja lett. 2022-ben a Győr-Moson-Sopron megyei díjlovagló bajnokságban Molnár Mercedesz Annamária III.-IV licensz felnőtt kategóriában I. helyezést ért el, valamint Dr. Palágyi Júlia III. helyen végzett. Az északnyugat-magyarországi regionális díjlovagló bajnokság legeredményesebb klubja lett a SMAFC Lovas szakosztálya és III. helyen végzett a Győr-Moson-Sopron megyei bajnokságban.

bottom of page