top of page

KOSÁRLABDA

férfi szakosztály

PTX00942.jpg
PTX00920.jpg

szakosztályvezető  |  MEFOB lány edző

Pethő-Klemencsics Nikolett

SMAFC member.png

MEFOB leány edző

Zachár Barbara

e-mail
telefon

Farkas Dávid (2).jpg

férfi csapat NB I B-csoport vezetőedző

Farkas Dávid

Márkus Tamás (2).jpg

MEFOB fiú edző

Márkus Tamás

A SMAFC Kosárlabda Szakosztálya az egyetem történetét számos sikerrel gazdagította. Az 1948/49-es bajnoki évet követően – amikor az azóta már legendássá váló csapat veretlenül nyerte az NB II-t – még három évig az első osztályban szerepelt az együttes. Rövid hullámvölgy után, a nyugati csoport bajnokaként 1964-ben újra kiharcolták a feljutást. Az ezt követő időszakban az élcsoport tagjai közé tartozott a SMAFC, az országos egyetemi és főiskolai bajnokságot nyert Krasznai Ferenc csapata. Több alkalommal is az MNK döntőjébe jutottak, s az 1967-es és 1968-as bronzérem után 1969-ben megnyerték a kupát. Két akkori játékos, Orbay László és Tvordy György, a magyar válogatottban is szerepelt.


1969-ben Magyar Népköztársasági Kupát nyert csapat tagjai:
Tóth Kálmán, Trokán Pál, Záray Károly, Balsay István, Bakonyi Gábor, Krasznai Ferenc, Varga Sándor, Kovács Imre, Takáts Péter, Koloszár József, Pirkhoffer János Bakk László, Balogh Sándor, Orbay László, Tvordy György, Kisteleki Péter, Káldy József


Krasznai Ferenc lemondása után Bakonyi Gábor lett a SMAFC edzője, vezetésével is szép sikereket ért el a csapat, azonban az anyagi helyzet jelentősen romlott az egyetemi csapatnál, ez megakadályozta az együttest a korábbi sikerek megismétlésében. Bár 1973-ban a SMAFC az ötödik helyen végzett, legjobb vidéki együttesként, sajnos 1975-ben kiesett az első osztályból. A következő évben Eperjessy Barna vezetésével sikerült a visszakerülés az NB I-be. 1978-ban megalakult a Soproni SE, amely 1979-től a SMAFC-os játékosokat is átvéve kívánt indulni az NB I-ben. A Soproni SE megalakulásával és a SMAFC-kosarasok átvételével a SMAFC csapata hosszú időre befejezte a szereplését az NB I-ben.
 

1991-ben megalakult a Legenda Basket Kft, mely újjá akarta éleszteni az egyetemi kosárlabda hagyományokat
(Bakonyi Gábor, Bellák Péter, Fábián Attila, Puskás Péter, Szlávik Gábor, Török Zoltán).


1996-ban a csapat feljutott az NB I-be, a csapat edzője Vetési Imre volt. 1997-98-as idényt Sterbenz Tamás vezetésével kezdte
a csapat és az előkelő 17.helyen végeztünk. Az 1999-2000-es bajnokságban hatalmas sikerként legjobb nyolc közé jutott a csapat a Magyar Kupában, de még talán ennél is nagyobb bravúrral feljutott a „A” csoportba. Az „A” csoportban a hazai bravúrgyőzelmek ellenére nem sikerült a bentmaradás.


A 2001-2002. évi bajnokságra új edzővel, Horváth Józseffel kezdte meg a felkészülést a csapat, aki a SMAFC kosárlabda-történetének 20. edzője volt. A bajnokságban a 3. helyen végzett az egyetemi együttes, ez összesítésben a 16. helyet jelentette. A Magyar Kupában nyolc közé jutott a csapat, legjobb négy közé kerülés a FALCO ellenében már nem sikerült. A következő szezonban a Krasznai Kupán először győzte le a SMAFC a Soproni Ászok csapatát.


Ebben az időszakban a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságban három arany- több ezüst- és bronzérem jelezte az egyetemi csapat további erejét. Az NB I „B”-ben a csapat messze az elvárásokat túlteljesítve ezüstérmes lett. A play-offban drámai, ötmeccses csatában sikerült a PVSK-Panthers legyőzése.


A II. hely után a csapat osztályozót játszott a Soproni Ászokkal, ahol a 8 pontos hazai győzelem kevésnek bizonyult. A Soproni Ászok főszponzora, a Brau Union AG, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a SMAFC vezetése a soproni kosárlabda sikeresebb szereplése érdekében az egyesülés mellett döntött. Több játékos és az addigi edző, Horváth József távozott a SMAFC-tól.


A közös szereplés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a csapat gyenge szereplés után kiesett az első osztályból.


2004-ben Vetési Imre új csapatot kezdett építeni, immár újra önállóan. 2007-ben a remek rájátszásbeli eredményeinek köszönhetően bronzérmes lett az NB I. B-ben a SMAFC férficsapata. A 2008-9-es szezonra jelentősen megerősödött a SMAFC gárdája, visszatért a korábban már az egyetemieknél kosárlabdázó Bausz Kornél és Pojbics Szabolcs is. Utóbbi játékos jelentős szerepet vállalt abban, hogy a SMAFC megszerezze az első helyet a „B” csoportban.


2011-12-ben Vetési Imre munkáját segédedzőként Barlai Tamás segítette a Soproni Sportiskolától. Az alapszakasz elején egy-egy mérkőzésre Horváth József is leült az egyetemiek kispadjára. A rájátszásban sikerült megőrizni a korábbi jó formát, a SMAFC- NYME az 5. helyen végzett az NB I. B csoportos férfi kosárlabda bajnokságban. 2013-ban már Barlai Tamás irányította vezetőedzőként a SMAFC-NYME-t, Vetési Imre és Horváth József tanácsadóként kaptak helyet a szakmai stábban. Szomorú esemény árnyékolta be a SMAFC-NYME életét, ugyanis 2013. szeptember 17-én, hosszan tartó súlyos betegség után 69 éves korábban elhunyt Vetési Imre. A bajnokságban Barlai Tamás csapata végül a 12. helyen végzett.


2015-ben Barlai Tamás vezetőedzőt Meszlényi Róbert váltotta az egyetemiek kispadján. A csapat az alsóházi rájátszásban végül a 19. helyen zárt. 2017-től több edző megfordult a csapat kispadján először Rátvay Tamás lett a csapat vezetője, később Csaplár-Nagy Arnold, Molnár József és újra Meszlényi Róbert vezette az egyetemi csapatot.


Az együttes az NB I „B” Zöld csoportjában nem tudott kiemelkedő eredményt elérni folyamatosan az alsóházban végzett.


2021-től a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia és a Soproni KC közreműködésével új stratégiát kezdett építeni a SMAFC csapata, a legtehetségesebb soproni fiatalok mellett, ismét az egyetemisták és pár rutinos amatőr segítségével próbál a nevéhez méltóan szerepelni a bajnokságban. Az első évben Carlos Vallejo Rocamora vezetésével még nem sikerült a várt eredményeket elérni, de az U18-as bajnokságban több SMAFC-ban is szereplő játékos segítségével bajnoki címet nyert a soproni akadémia.


2022-től Farkas Dávid lett a csapat új edzője. Ő korábban az U20-as csapatot vezetve ért el
sikereket, többek között 2022-ben a döntőbe juttatta a SMAFC U20-as csapatát.

A 2022/23-as szezonban a SMAFC kiváló szerepléssel a bajnokság negyedik helyét szerezte meg
és csak hajszállalmaradt le az érmes helyezésről.

bottom of page