top of page

Egy jó megoldás Sopronból: sportiskolából az egyetemre

Frissítve: febr. 8.

Több mint tíz éve áll szoros kapcsolatban egymással a Soproni Egyetem és a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia. Dr. Fábián Attila rektorral többek között arról is beszélgettünk, miért vált az egyetem az egyik legnagyobb támogatójává a kosaras utánpótlást nevelő egyesületnek, mit vár ettől az együttműködéstől, és mit profitálhat ebből a sportág vagy akár maga a város.
– Természetesnek gondolom, hogy az egyetemen élénk sportélet legyen. Sopronban ráadásul ez tradíció, hiszen miénk Európa második legrégebbi egyetemi klubja, a SMAFC. Huszonhárom szakosztályunk van, rendkívül színes palettát tudunk nyújtani sportolni vágyó hallgatóinknak és a városban lakóknak is, ráadásul a nálunk is bevezetett mindennapos testnevelés kihívásaira is választ ad. Ilyen háttérrel nem is kérdés; lehetőségeink szerint támogatjuk a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémiát, az utánpótlásnevelést, s ezen keresztül a jövő versenysportját is.


– Rektor úr szerényen fogalmaz. Az egyetem nem pusztán segíti az akadémiát, hanem otthont adott neki azzal, hogy részben átadta a sportiskolának az egyetemi csarnokot.

– Ez valóban fontos lépés volt, de kicsi. Ahhoz, hogy komoly egyetemi sportéletről és eredményekről beszélhessünk, ahhoz megfelelő infrastruktúra és fejlesztések is szükségesek.


– Volt is szó korábban egy új csarnok építéséről…

– A tervek valóban elkészültek, de a világpolitikai események jelenleg nem kedveznek a nagyobb beruházások elindításának. Ahhoz túlságosan bizonytalanok a körülmények. Most az oktatás és a kutatás, vagyis az egyetem biztonságos működtetése mindennél előrébbvaló. De bízunk abban, hogy a világ problémái rendeződnek és megint az építkezések időszaka jön el.


– Visszatérve a sportra és a kosárlabdára, de maradva akár a jelenlegi nehézségeknél: mit kap az egyetem a sportiskolai együttműködéstől? A közös munka feltételezi, hogy mindkét fél nyer vele.

– Sopron kosárlabdaváros. Bár más sportágakban is vannak kiválóságai, a kosárlabda szívügyünk. De itt nem pusztán érzelmekről van szó. Egyrészt a soproni modellnek köszönhetően a B csoportos egyetemi csapat utánpótlását is a sportiskola adja – ahogy a Soproni Kosárlabda Clubét is -, másrészt mi nagyon bízunk abban, hogy az akadémián kosarazó fiatalok közül mind többen választják felsőfokú tanulmányaikhoz a Soproni Egyetemet.


– Jól értem a szándékot? jöjjenek a gyerekek Sopronba kosarazni és tanulni akár már középiskolás korukban? Az akadémia megoldja az utánpótlásnevelést, a tehetségesek játszhatnak a SMAFC-ban vagy akár a SKC-ban, s ha leérettségiztek diplomát szerezhetnek az egyetemen?

– Pontosan. Sopron minden adottsággal és feltétellel rendelkezik ahhoz, hogy egy sportot szerető fiatal lehetőséget lásson benne. Pláne, ha kosarazik. Hobbi szinten is megtalálja a számításait, versenysportra is van lehetősége. És ez nem csak a sportról vagy a kosárlabdáról szól. A Soproni Egyetem piacképes diplomát, tudást ad, így együtt pedig már azt is mondhatánk, egy életpálya-modellt tudunk nyújtani.


– Ebből már a város is profitálhat…

– Minden település jövőjét alapvetően meghatározza az, hogy mennyi fiatal él benne, mennyit tud megtartani és magához vonzani. Sopron számára minden szempontból kedvező ez a modell. És kedvező a sportiskolának, az egyetemnek is. Ilyen egy jó együttműködés.


– Tud még valamit ez az együttműködés, ami máshol nincs? Mert azért máshol is vannak akadémiák, máshol is fontos a sport, máshol is vannak fesztiválok és fiatalok…

– Sopron nem egy nagyváros, és az egyetemünk sem óriási. De épp ez lehet benne a vonzó. Mert minden fontosat nyújtani tudunk, de élhető, családias közösségben. Úgy is mondhatnám: csapatban.

Nagy Márta

10 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page